Ethernet Kablosu ve Çeşitleri Nelerdir ? Ne işe Yararlar ?

                Günümüzde hemen hemen her şeyin internet üzerinden yapıldığını , hatta yiyeceğimiz yemekleri bile artık internet üzerinden sipariş ederek yiyebildiğimizi düşündüğümüz de Ethernet Kablosunun hayatımızda ne kadarda önemli bir yeri olduğunu görebiliriz.

Ethernet kabloları sizleri dış dünyaya bağlayan yegane parçalardan biridir. Buna bağlı olarak Ethernet kabloları ve çeşitlerinden biraz bahsedelim.

                Ethernet kabloları , bir bilgisayarı yada Ethernet girişi olan herhangi bir cihazı bir ağ içerisine bağlamak ve bu ağ ile paylaşımları sağlamak için kullanılan bir kablo türüdür. Bu kablolar sayesinde modemlere , modemler aracılığı ile de dış dünyaya kolayca bağlanabiliyoruz.

                Ethernet kablolarında ise hız ve mhz diye adlandırdığımız görüntü ve stabil paylaşımlar için kullanılan bazı standartlar vardır.

Bunlardan başlıca bahsetmek gerekirse ,

Category 5 (CAT5)

Category 6 (CAT6)

Category 7 (CAT7)

Category 8 (CAT8) diyebiliriz.

                Category 5 ( CAT5) kablolar , Fast Ethernet diye belirtilen ve 100 Mbps hıza ulaşabilen 150 mHz desteği olan kablolardır. İlk kategorilerden olması sebebiyle uzun yıllar sıklıkla kullanılmış ve kullanılmaya devam edilmektedir. Fakat artık hızın hayatımıza kattığı değerlerden dolayı günümüzde yeni sistemlerin neredeyse tamamında bu kategoriye sahip kablolar kullanılmamaktadır.

Kısaca belirtmek gerekirse artık tarih olmuş bir kategori bile diyebiliriz.

                Category 6 (CAT6) kablolar , Gigabit Ethernet olarak geçmektedir. Bu kategori de ise ağ içerisinde 1000 Mbps hıza 250 mHz desteği bulunan data kabloları sınıfını gözlemleyebiliriz. Günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan , eski CAT5 kablolara istinaden daha fazla tutulan ve hala gelecek vaad eden bir kategoridir. Eskinin çok hızlı dediğimiz kablolarının yerlerini daha hızlı kablolar almış olsa bile CAT6 kablolar hem fiyatları hem de hızları sebebiyle hala favori olarak kullanılan ve ilk sırayı bırakmayan kablo kategorisidir.

                Category 7 (CAT7) kablolar , Ağ içerisinde 10K (10.000) Mbps hıza ve 650 mHz kadar olan desteği ile geleceğin zirvesinde olacak ve yaygın kullanılacak olan kategoriler arasında yer almaktadır.

Yüklü dataları hızlı olarak paylaşabilen bu kablolar bir çok devlet projelerinin şartnamelerinde ilk sırada yer almaktadır. Yoğunluğun ve hızın önemli olduğu projelerin tamamında CAT7 kablolarımız çok olası bir durumdur.

                Category 8 (CAT8) kablolar ise Türkiye’mizde henüz bulunmasa bile dünya da belirli ülkeler tarafından kullanılan ve 40K (40.000) Mbps ile ağ içerisinde paylaşılan hıza ulaşması sebebiyle dünyanın en hızlı data aktarım hızına sahip bakır kablolarıdır. Bu kategorinin gelişi ile daha hızlı datalar , daha hızlı geçişler ve daha hızlı transferler ile ışınlanmış bile olabileceğiz. Henüz yaygınlığı yavaş ilerliyor olsa da çok yakın bir gelecekte ülkemizin bir çok yerinde bu kategori de bulunan kabloları görmek mümkün olacaktır.

Bu konuda uzman ekip arkadaşları ile birlikte www.enderbilisim.net ‘ten detaylı destek ve ürün temini yapabilirsiniz. Proje bazlı işlerinizde şartnamelere uygun teklifler ve ürünler ile sizlere hizmet sunmaktan memnuniyet duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir